Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality (Recreatie)

Jij maakt er een feestje van!

Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality

Na jouw studie tot Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality kun je alle kanten uit. Letterlijk, want met deze opleiding kun je overal ter wereld werken: of dat nu een camping in Spanje is, een resort in Indonesië of een hotel in Zwolle. Je bedenkt leuke activiteiten, helpt gasten en bewaart het overzicht. Het enthousiasme heb je al, de rest krijg je van Gilde Opleidingen.

Opleiding

Binnen de wereld van leisure & hospitality heb je veel met toeristen te maken. Dat wil zeggen dat vreemde talen een belangrijk onderdeel zijn van je opleiding. Denk aan Engels, Duits en Spaans. Jij leert alles wat je nodig hebt om gasten een ervaring te bieden om nooit meer te vergeten. Vriendelijkheid, gastvrijheid en creativiteit staan daarbij voorop.

Naast de praktijkgerichte vakken en standaardvakken zoals Nederlands en rekenen moet je zelf nog een keuzedeel kiezen. Er is volop keus. Keuzedelen zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied.

Let op!
Deze opleiding start alleen bij voldoende deelname.

Ik schrijf me in! Ik kom meelopen

Vereiste vooropleiding

 • diploma vmbo kader
 • gemengde leerweg: mavo-vbo of een vmbo-diploma
 • theoretische leerweg: mavo- of vmbo-diploma
 • bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
 • een diploma basisberoepsopleiding (niveau 2)

Over de opleiding

location_on
 • Venlo - Laaghuissingel 4
 • Weert - Drakesteyn 5
insert_chart Niveau 3
near_me Leerweg:
 • BOL
insert_invitation Duur: 2 jaar
notifications_active Startmoment: direct na de zomervakantie

Lesgeld

Ben je 16 of 17 jaar dan betaal je geen lesgeld.

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor het schooljaar 2018-2019:

cursusgeld bbl

 • €240,- per jaar voor niveau 1 en 2
 • €582,- per jaar voor niveau 3 en 4

Lesgeld bol

 • €1.155,- per jaar (voor 2019-2020 €1.168,-)

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten
Ongeveer 462 euro in leerjaar 1 voor leermiddelen, kleding en excursies. Excl. aanschaf laptop

Over jou

Communicatief sterk
Communicatief sterk
Inlevingsvermogen
Inlevingsvermogen
Klantvriendelijk
Klantvriendelijk
Ondernemend
Ondernemend
Reislustig
Reislustig

Praktijk
in beeld

 • 45% Entertainen
 • 27% Horeca, winkel, schoonmaak
 • 15% Organiseren
 • 13% Receptiewerkzaamheden

De praktijk

Als zelfstandig medewerker leisure & hospitality kan jij op verschillende locaties aan de slag. In een hotel, camping of resort versterk jij het animatieteam. Je denkt na over nieuwe evenementen, helpt bij de receptie of werkt in de kinderhoek. En dat allemaal met een glimlach op je gezicht. Jij bent vaak het aanspreekpunt voor gasten die bijvoorbeeld willen weten wat leuke uitjes zijn of waar ze ’s ochtends verse broodjes kunnen halen.

Het werk is afwisselend, net als de werktijden. Dat wil zeggen dat je ook wel eens werkt als anderen vrij zijn. Dat is voor jou geen probleem, jij bent namelijk gek op je baan. En als de gasten tevreden zijn, ben jij dat ook! Je werkt met alle doelgroepen. Van kinderen tot ouderen en ondersteunt ook je collega’s in het restaurant, de winkel of schoonmaak als het nodig is.

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de €1.300,- en €1.600,- bruto per maand
schedule
Onregelmatige werktijden
date_range
Mogelijk weekenddiensten

Veelgestelde vragen

 • Start de opleiding van jouw keuze direct na de zomervakantie? Meld je dan aan vóór 1 april. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de opleiding uiteindelijk kan gaan volgen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je door wat voor reden dan ook die datum niet haalt. Ben gerust. Ook na 1 april ben je van harte welkom bij ons.

  Voldoe je aan de opleidingscriteria? Dan plaatsen we je meteen. Voldoe je niet aan de criteria? Dan kijken we samen met jou of je de opleiding misschien toch kunt volgen. Dit doen we in een oriëntatiegesprek. Dit oriëntatiegesprek vindt binnen 4 weken na aanmelding plaats.

  Wil je hier meer over weten? Dan staat het Bureau Aanmelden voor je klaar. Je kunt hen mailen via aanmelden@rocgilde.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.

 • Het ligt eraan wat je vooropleiding is, maar wat vaak mogelijk is dat je op een lager niveau start. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal richtingen doorstromen van niveau 2, naar 3 en uiteindelijk misschien ook naar niveau 4. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met het Gilde Loopbaancentrum via info@gildeloopbaancentrum.nl of +31 88 468 25 28.

  Daarnaast zijn wij een erkende EVC-aanbieder. EVC staat voor erkennen van eerder verworven competenties. Oftewel: heb je bijvoorbeeld al werkervaring of veel geleerd op een andere opleiding of cursus? Dan toetsen we dit. Voldoe je aan bepaalde criteria, dan heb je misschien recht op een diploma of certificaten. Benieuwd of dat voor jou geldt? Neem contact op met ons EVC-punt via evc@gildeopleidingen.nl of +31 88 468 20 10.

 • Het schooljaar start na de zomervakantie. Dat is meestal eind augustus of begin september. Je krijgt een uitnodiging voor de eerste schooldag. Heb je geen uitnodiging gekregen? Neem dan even contact op met het Klanten Contact Centrum. Dit kan telefonisch op +88 468 20 00 of per mail naar kcc@rocgilde.nl. Stuur je een mailtje? Vermeld dan ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum.

 • Op onze website vind je veel informatie over de verschillende opleidingen. Heb je meer hulp nodig? Of wil je even met iemand in gesprek? Dan staan onze loopbaanadviseurs voor je klaar! Plan een afspraak of kijk voor meer info op www.gildeloopbaancentrum.nl.

 • Bij Gilde Opleidingen maak je gebruik van een laptop tijdens de lessen en om te werken aan projecten. Op school heb je toegang tot internet en toepassingen die je gebruikt tijdens je opleiding. Daarnaast kun je je studievoortgang steeds meer online volgen. Ben je eerstejaars bol-student (voltijd op niveau 3 en 4)? Neem dan je eigen laptop mee naar school. Meestal voldoet een standaard laptop.

  Kijk hier of jouw laptop nog voldoet of waaraan je nieuwe moet voldoen.

 • Nee, dat is niet nodig. Je kunt gebruikmaken van Microsoft Office 365.

 • Bij Gilde Opleidingen denken wij graag met je mee. Ben jij nog geen 18 jaar en wil je een bol-opleiding volgen, maar kunnen jij of je ouders de opleiding niet betalen? Neem dan contact op met de Commissie Studentenfonds van Gilde Opleidingen. Samen met Stichting Leergeld kijken wij of we iets voor je kunnen betekenen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Gilde Opleidingen geeft je de benodigde leermiddelen in bruikleen.
  • Gilde Opleidingen scheldt de opleidingsspecifieke kosten kwijt. 
 • Schooljaar 2019-2020 gaat de nieuwe regeling ‘schoolkosten’ in. Hieronder een opsomming van de belangrijkste punten van deze regeling:

  • Gereedschappen en verbruiksmaterialen worden betaald door de school. Voor de opleidingen Kok en Wellness en Beauty worden adviezen afgegeven.
  • Beroepskleding koop je zelf.
  • Voor opleidingen op niveau 3 en 4 en sommige technische niveau 2-opleidingen heb je een laptop nodig. Klik hier voor een overzicht van de eisen.
  • Vrijwillige vakschoolbijdragen zijn bedoeld voor excursies en andere extra activiteiten. Deze zijn vrijwillig. Als je niet wilt deelnemen aan de activiteiten krijg je een alternatief lesprogramma aangeboden. Je opleiding geeft je een overzicht van de activiteiten en de bijbehorende kosten.
  • Heb je onvoldoende financiële middelen, dan kan het Studentenfonds misschien helpen. Dit fonds bekijkt je persoonlijke situatie en helpt je met leenboeken, leenlaptop en andere zaken.
  • Extra: Gilde Opleidingen heeft bovenop de regeling ‘schoolkosten’ een boekengarantie. Boeken die je koopt voor je opleiding, maar waarvan achteraf aantoonbaar is dat deze niet gebruikt zijn in je opleiding (en dus onterecht in de boekenlijst zijn opgenomen), neemt Gilde Opleidingen tegen kostprijs terug. Melding van niet gebruikte boeken kun je doen bij het Meldpunt Leermiddelen.

  Klik hier voor een overzicht van alle vragen rondom de regeling 'Schoolkosten' en studiekosten in het algemeen.